[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
دکتر علی حسین صمدی
[/box]
کارآفرینیEntrepreneurship چیست؟
کارآفرینی یک مفهوم چندبعدی، چند سطحی و بین رشته ای است. این اصطلاح اولین بار توسط ریچارد کانتیلون در سال ۱۷۷۵ معرفی شد و سپس در اوایل دهه ۱۸۰۰ توسط ژان باتیست سه و جان استوارت میل وارد علم اقتصاد شد. پس از اقتصاد در رشته های تاریخ، روانشناسی، جامعه شناسی و مردم شناسی به این مفهوم توجه شد. ژوزف شومپیتر در سال ۱۹۳۴ با ارائه نظریه تخریب خلاق Creative Destructive ، کارآفرینی را در مرکز تحلیل های اقتصادی قرار داد و عملا اقتصاد کارآفرینی را پایه گذاری کرد. تا سال ۱۹۹۰ در متون اقتصادی بحث های زیادی درباره سطح یا میزان کل کارآفرینی و عوامل موثر بر آن صورت گرفت، اما در سال۱۹۹۰ ویلیام بامول Baumol با کار نطفه زای خویش به جای سطح کارآفرینی به نوع type و یا ماهیتnature آن توجه کرد و انقلابی در اقتصاد کارآفرینی ایجاد کرد.
اما کارآفرینی چیست و کارآفرین کیست؟
تعریف روشن، واحد و یکسانی از کارآفرینی وجود ندارد. اما می توان به یک جنبه عمومی از کارآفرینی اشاره کرد. کارآفرینی یک فعالیت اقتصادی است که در آن فرد کارآفرین به دنبال کشف، خلق ، ارزیابی و استخراج فرصت ها بر اساس توانایی و انگیزه خود است. کلیه این فعالیت ها منجر به معرفی کالاها و خدمات جدید، بازارهای جدید، فرایندهای و مواد خام می شوند.
نکته: هنوز توجه جدی به اقتصاد کارآفرینی در مجامع دانشگاهی و سیاست گذاری کشور وجود ندارد و کارآفرینی با اشتغال زایی یکسان درنظر گرفته می شود که متاسفانه تصور کاملا اشتباهی است.
انواع کارآفرینیEntrepreneurship
کارآفرینی انواع متعددی دارد. برخی افراد اقدام به دسته بندی انواع کارآفرینی می کنند که عبارتست از:
۱. کارآفرینی فرصت و کارآفرینی ضرورت
۲. کارآفرینی نوآورانه و کارآفرینی مقلدانه
۳. رسمی و غیر رسمی
۴. شومپیتری، کرزینی و اتریشی
۵. نهادی و سنتی
۶. مولد، نامولد و مخرب
۷. خوب و بد
۸. مولد؛ طفره آمیز و مخرب اجتماعی
۹. و…
اما برخی از انواع کارآفرینی نیز وجود دارد که عبارتند از کارآفرینی:
۱. آکادمیک و دانشگاهی
۲. بوروکراتیک
۳. فرهنگی
۴ . نژادی
۵. زنان
۶ . صنعتی
۷. مهاجرتی
۸. بین المللی
۹. حقوقی
۱۰. اخلاقی
۱۱. سیاسی
۱۲. اجتماعی
۱۳. توریستی
۱۴ .فنآورانه
۱۵ . و…..
🔸در اینجا تنها به تعریف کار آفرینی فرصت و کارآفرینی ضرورت می پردازیم . براساس دیدگاه دیدبان جهانی کارآفرینیGEM، کارآفرین فرصت کسی است که برای بهره برداری از یک فرصت دست به کار آفرینی می زند. و اینها کسب و کارهایی را ایجاد می کنند که براساس تشخیص فرصت ها ایجاد شده اند. کارآفرین ضرورت کسی است که از روی اجبار کارآفرینی می کند و گزینه کاری مناسبی در اختیار ندارد. اغلب کارآفرینان فرصت در کشورهای توسعه یافته و اغلب کارآفرینان ضرورت در کشورهای درحال توسعه هستند.
👈نکته: در اقتصاد ایران عمده کارآفرینی ها از نوع کارآفرینی ضرورت است. دیروز در جلسه جشن ملی کارآفرینی( ضرورت!!!) مدیر کل توسعه کارآفرینی وزارت کار فرموده اند که یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر دانش آموخته بیکار داریم. این مطلب نشان می دهد که سیاست گذاران جامعه ما حتی تمایل به فکر کردن یا ترغیب و تشویق کار آفرینی فرصت را نیز ندارند که جای بسی تامل است.