جستجو
Close this search box.
دسته‌بندی مطلب

ارزیابی امنیت غذایی ایران و ارائه اقدامات پیشنهادی به منظور بهبود امنیت غذایی ایران

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 1 دقیقه

 

[box type=”shadow” align=”aligncenter” class=”” width=””]امنیت غذایی یکی از وجوه امنیت ملی است و تأمین امنیت ملی از اهداف حاکمیت های سیاسی می باشد. امنیت غذایی تنها با عرضه کافی مواد غذایی در سطح جامعه تحقق نمی یابد بلکه نیازمند توزیع مطلوب، دسترسی مناسب و توانایی اقتصادی خانوارها در تأمین کالاهای غذایی نیز می باشد. میانگین مصرف سرانه روزانه انرژی طی سال های ۸۷ الی ۹۷ در سطح خانوارهای شهری و روستایی ۲۷۳۰ کیلوکالری بوده که ۸۹ درصد از منابع گیاهی و ۱۱ درصد از منابع حیوانی تأمین شده است. سی درصد جامعه ایران از لحاظ دریافت انرژی دچار سوء تغذیه، بیست درصد در حد متعادل و پنجاه درصد دچار مصرف زیاد انرژی هستند.[/box]

میزان مصرف انرژی توسط افراد جامعه
مقدار انرژی مصرفی سرانه در سه دهک کم درآمد جامعه (دهک های اول، دوم و سوم) که سی درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهند، در طول سال های ۸۷ الی ۹۷ بین ۱۹۰۴ و ۲۳۲۳ کیلوکالری در روز بوده که بین ۱۰ تا ۲۶ درصد کمتر از مقدار انرژی توصیه شده در سبد مطلوب غذایی یعنی ۲۵۷۳ کیلوکالری بوده است. متوسط انرژی مصرفی خانوارهای شهری و روستایی دو دهک چهارم و پنجم (بیست درصد افراد جامعه) ۲۴۸۸ کیلوکالری در روز یعنی نزدیک به مقدار توصیه شده بهداشتی است و متوسط دهک های پنجم و ششم و هفتم (بیست درصد افراد جامعه)، ۲۷۷۸ کیلوکالری در روز بوده که حدود هشت درصد بیشتر از حد توصیه شده می باشد و متوسط مصرف دهک های هشتم، نهم و دهم (سی درصد افراد جامعه با درآمد بالا)، ۳۴۸۹ کیلوکالری در روز بوده که حدود ۳۶ درصد بیشتر از حد توصیه بهداشتی، انرژی مصرف کرده اند.

در مجموع میانگین مصرف سرانه روزانه انرژی طی سال های ۸۷ الی ۹۷ در سطح خانوارهای شهری و روستایی ۲۷۳۰ کیلوکالری بوده که ۸۹ درصد آن از منابع گیاهی و ۱۱ درصد از منابع حیوانی تأمین شده است در صورتی که توصیه بهداشتی ۸۳ درصد از فرآورد های گیاهی ۱۷ درصد از فرآورده های حیوانی می باشد. در واقع می توان گفت صرف نظر از منابع تأمین انرژی، سی درصد جامعه ایران از لحاظ دریافت انرژی دچار سوء تغذیه، بیست درصد در حد متعادل و پنجاه درصد جامعه نیز دچار مصرف زیاد انرژی هستند.

میزان مصرف پروتئین توسط افراد جامعه
مقدار مصرف سرانه پروتئین در کلیه دهک های جامعه با روند کاهشی مواجه بوده است و متوسط ۱۱ ساله (۸۷ الی ۹۷) نشان می دهد که هفتاد درصد افراد جامعه کمتر از حد توصیه بهداشتی (۸۳.۵ گرم در روز) پروتئین مصرف کرده اند. دهک های اول، دوم و سوم به طور متوسط حدود ۳۲ درصد، دهک های چهارم و پنجم حدود ۱۹ درصد، دهک های ششم و هفتم ۸ درصد کمتر از حد توصیه شده و دهک های هشتم، نهم و دهم حدود ۱۷ درصد بیشتر از حد توصیه شده بهداشتی، پروتئین مصرف کرده اند. مجموعاً میانگین مصرف سرانه روزانه پروتئین طی سال های ۸۷ الی ۹۷، حدود ۷۶ گرم در سطح خانوارهای شهری و روستایی بوده که ۷۱ درصد آن از منابع گیاهی و ۲۹ درصد از منابع حیوانی تأمین شده است؛ در حالی که توصیه بهداشتی به ترتیب شصت و چهل درصد می باشد.

اقدامات پیشنهادی به منظور بهبود امنیت غذایی در ایران
در ادامه اقداماتی در جهت بهبود امنیت غذایی در ایران ارائه شده است.

تدوین برنامه بلندمدت توسعه کشاورزی به عنوان بسته ای از استراتژی کلان پیشرفت کشور و حرکت در چارچوب آن
تأمین و تحقق سرمایه گذاری های مورد نیاز بخش کشاورزی، افزایش توانایی های علمی و تکنولوژیکی، افزایش ظرفیت و توان مدیریتی و بهبود فضای کسب وکار در بخش
تلاش و کوشش کلیه بخش ها به طور هماهنگ و مرتبط باهم در جهت تأمین عرضه مستمر و پایدار آن
تغییر نگرش مسئولین از سطح کلان امنیت غذایی (عرضه در سطح ملی) به مصرف در خانوار مبتنی بر سبد مطلوب غذایی و پایش مستمر وضعیت غذا و تغذیه در جامعه و تعیین سالانه خط فقر غذایی
تعریف جامع و تدوین مکانیسم های حمایتی از اقشار زیر خط فقر غذایی
دستیابی کلیه افراد جامعه به غذای کافی و مطلوب و سلامت تغذیه ای و متناسب سازی سهم فرآورده های حیوانی و گیاهی در سبد غذایی خانوارها
جمع بندی
نظام عرضه غذا و تحقق امنیت غذایی یک مقوله فرابخشی است در واقع امنیت غذایی مصداق عینی موضوع راهبردی است که تحت تأثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، فناوری و بین المللی قرار دارد. برای بهبود امنیت غذایی در ایران راهکارهایی وجود دارد که عبارتند از: تدوین بلندمدت توسعه کشاورزی، تلاش همه بخش ها به طور هماهنگ در جهت تأمین عرضه مستمر و پایدار آن، تعریف جامع و تدوین مکانیسم های حمایتی از اقشار زیر خط فقر غذایی

مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایر

تازه‌ترین مطالب
محبوب‌ترین مطالب
مستند زندگی مهندس امیررضا ثابت پی بنیانگذار گروه صنایع غذایی نامی نو

این مستند نگاهی نزدیک تر به زندگینامه مهندس امیررضا ثابت پی یکی از کارآفرینان ایرانی دارد که موفق شده چندین شکست پی در پی زندگی را با تدبیر و درایت تبدیل به پل پیروزی در صنعت کند. ثابت پی برای اولین بار غذای سرد را وارد صنعت غذای ایران کرد و با همین ایده موفق […]

چرا بهترین مشاوران و متخصصین وزیر شورای تشکلهای نمی باشد؟
دبیر فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی کشاورزی ایران: چرا بهترین مشاوران و متخصصین وزیر شورای تشکلهای نمی باشد؟ معاون وزیر جهاد کشاورزی در دیدار با شورای مرکزی تشکلهای بخش کشاورزی گفت: تشکلهای باید در امور این بخش فعالتر باشند و در جهت مطالبات کشاورزان اقدام موثرتری داشته باشند .
جریان هایی ضد تولید به مراجع قضایی معرفی شوند

دبیر فدراسیون تشکل‌های صنایع غذایی کشاورزی ایران گفت: مسئولان زمینه‌های اجرای «جهش تولید ،پشتیبانی و مانع زدایی» را هر چه سریعتر به صورت انقلابی برای حمایت از تولید فراهم کنند و جریان‌های ضد تولید را به محاکم قضایی معرفی کنند. محسن نقاشی دبیر فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی کشاورزی ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری […]

درگذشت رئیس هیات مدیره صنایع غذایی شامانا

درگذشت کارافرین ، رییس هیات مدیره شرکت صنایع غذایی شامانا روانشناد مهندس امید زاهدیان را به خانواده محترم ایشان ، پرسنل شریف شامانا ، صنایع غذایی کشور تسلیت عرض مینماییم محسن نقاشی ، امیر ثابت پی فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی کشاورزی ایران